Στένωση Καρωτίδας- Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η στένωση καρωτίδας ή αλλιώς Καρωτιδική Νόσος είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικών των αρτηριών, το οποίο εμποδίζει τη ροή του αίματος. Το υλικό αυτό ονομάζεται ‘αθηρωματικό υλικό’ ή ‘αθηρωματική πλάκα’ του αίματος. Το αθηρωματικό υλικό απαρτίζεται από λιπαρά οξέα, ασβέστιο και κύτταρα του καρωτιδικού τοιχώματος. Αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή μιας και οι καρωτίδες είναι οι αρτηρίες που έχουν ως βασική λειτουργία την μεταφορά του αίματος (πλούσιου σε οξυγόνο) από την καρδιά προς το κεφάλι και τον εγκέφαλο.

Αγγειοχειρουργική Αντιμετώπιση Στένωσης Καρωτίδας

Η στένωση καρωτίδας, σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και λειτουργεί προληπτικά για την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε περιπτώσεις που η στένωση είναι μεγάλη και ο κίνδυνος αυξημένος, ο αγγειοχειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει την στένωση χειρουργικά για να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Χειρουργικά η στένωση καρωτίδας αντιμετωπίζεται με δύο μεθόδους κυρίως:

Καρωτιδική Ενδαρτηρεκτομή

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία.  Ο αγγειοχειρουργός ανοίγει μια τομή στα πλάγια του λαιμού όπου βρίσκονται τα καρωτιδικά αγγεία. Ακολουθεί διάνοιξη της καρωτίδας και αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας με ειδικό εργαλείο. Έτσι αποκαθίσταται η φυσιολογική αιματική ροή και μειώνονται οι πιθανότητες ο ασθενής να πάθει εγκεφαλικό.

Ενδοαγγειακή Αντιμετώπιση (με stent)

Η ενδοαγγειακή αντιμετώπιση με stent πραγματοποιείται  από τον αγγειοχειρουργό σε ειδικά διαμορφωμένη υβριδική αίθουσα.

Η διαδικασία γίνεται μέσω καθετήρα, προωθείται ένα μικρό μπαλόνι προς την περιοχή της καρωτιδικής βλάβης, πάντα με την βοήθεια ακτινοσκόπησης. Όταν το μπαλόνι τοποθετηθεί στην σωστή του θέση, φουσκώνει, και ανοίγει την στένωση. Κατόπιν, στην περιοχή της βλάβης μεταφέρεται ένα μεταλλικό πλέγμα (stent) και ξεδιπλώνεται στην περιοχή της στένωσης για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή. Η τοποθέτηση stent στην καρωτίδα που παρουσιάζει τη στένωση προστατεύει τον ασθενή από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πλεονεκτήματα ενδοαγγειακής χειρουργικής με Stent

Όπως έχει αναφερθεί η ενδοαγγειακή αντιμετώπιση με stent τείνει να κερδίζει έδαφος συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο αντιμετώπισης. Τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Δεν απαιτείται γενική νάρκωση
  • Ο ασθενής μετά την ενδοαγγεικακή επέμβαση δεν έχει τομές
  • Επιτελείται παρακέντηση του αγγείου, η οποία είναι εντελώς ανώδυνη για τον/την ασθενή.
  • Η ανάρρωση είναι ταχύτατη και η εμφάνιση επιπλοκών είναι πιθανότατα μικρότερη σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική αποκατάσταση.

Η εμπειρία του αγγειοχειρουργού παίζει καθοριστικό ρόλο για την ασφαλή διεξαγωγή των παραπάνω επεμβάσεων και αποτελεί την εγγύηση για την επιτυχή θεραπεία της αγγειακής στένωσης.