Κιρσοί Κάτω Άκρων

Οι Κιρσοί Κάτω Άκρων χαρακτηρίζονται από παθολογικά διογκωμένες φλέβες σε διάφορα σημεία των κάτω άκρων και αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας. Οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος. Η πάθηση αυτή προκαλεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα, αφού αν δεν θεραπευτεί δυσκολεύει την καθημερινότητα του ασθενή και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

 

Ποια η αιτιολογία των κιρσών κάτω άκρων;

Η αιτιολογία της πάθησης αυτής είναι η βλάβη των βαλβίδων των φλεβών που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Η λειτουργία των φλεβών των κάτω άκρων συνοψίζεται στην προώθηση του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, ενάντια στη βαρύτητα. Τα ελαστικά τοιχώματα και οι βαλβίδες των φλεβών βοηθούν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά και να μην συσσωρευτεί στα κάτω άκρα λόγω βαρύτητας. Ως συνέπεια της φλεβικής ανεπάρκειας, η φυσιολογική ροή του αίματος διαταράσσεται, με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει παθητικά και να προκαλεί τη διόγκωση των φλεβών λόγω καταστροφής του μηχανισμού λειτουργίας των βαλβίδων.

 

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών περιλαμβάνονται:

  • Η Ηλικία – Με την πάροδο του χρόνου χάνεται η ελαστικότητα των φλεβών.
  • Η παρατεταμένη ορθοστασία και η καθιστική θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Η εγκυμοσύνη – Κατά την κύηση αυξάνεται ο όγκος του αίματος, ενώ μειώνεται η ροή του.
  • Η κληρονομικότητα – Ένα βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης κιρσών
  • Η παχυσαρκία

 

Πώς εκδηλώνονται οι κιρσοί κάτω άκρων;

Oι κιρσοί είναι μία κατάσταση η οποία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εντείνονται με το χρόνο. Η διόγκωση των φλεβών προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ασθενών τόσο λόγω του αισθητικού αποτελέσματος όσο και λόγω της δυσάρεστης αίσθησης που αυτή συνεπάγεται. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν άλγος, κνησμό και κάψιμο γύρω από τις φλέβες. Επιπλέον, οι κιρσοί προκαλούν οίδημα, αίσθημα βάρους και κόπωσης στα πόδια. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσουν και στο σχηματισμό ελκών, μια κατάσταση ιδιαιτέρως σοβαρή. Τέλος, οι κιρσοί αυξάνουν την πιθανότητα για θρόμβωση του επιπολής ή του εν τω βάθει δικτύου. Γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια πάθηση η οποία χρήζει επεμβατικής αντιμετώπισης μιας και δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει τη νόσο.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί κάτω άκρων;

Οι κιρσοί αποτελούν μια προοδευτική πάθηση της οποίας η αντιμετώπιση κρίνεται αναγκαία καθότι με την πάροδο των χρόνων ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε θρόμβωση. Ο Αγγειοχειρουργός θα σας συστήσει την καταλληλότερη μέθοδο αντιμετώπισης, μετά από λεπτομερή εξέταση. Αν και υπάρχει πληθώρα συντηρητικών μέσων, όπως οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και τα φλεβοτονικά φάρμακα, δεν αποτελούν οριστική λύση στο πρόβλημα των κιρσών. Η επεμβατική αντιμετώπιση εγγυάται την  αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών. Πρόκειται για μεθόδους με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με αποτέλεσμα να εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης. Η σύγχρονη ιατρική επιτρέπει την οριστική αντιμετώπιση των κιρσών με χρήση Laser (EVLT) αλλά και ραδιοσυχνότητες (RFA). Οι τεχνικές αυτές οι οποίες ανήκουν στις Ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (Minimally Invasive Techniques) έχουν απόλυτη αποτελεσματικότητα χωρίς χειρουργικές τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι μέθοδοι αυτοί εξασφαλίζουν ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο, μόλις μερικές ώρες μετά την επέμβαση,  με εξάλειψη του μετεγχειρητικού άλγους και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

 

Ο Αγγειοχειρουργός Μαρκάτης Φώτιος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων με τη χρήση Laser ablation ή RF ablation. Ο Αγγειοχειρουργός διατηρεί δύο σύγχρονα Αγγειοχειρουργικά ιατρεία.