Ενδοαγγειακές Τεχνικές

Οι ενδοαγγειακές τεχνικές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια κι αποτελούν πρακτικά νέες μεθόδους για την αντιμετώπιση των βλαβών που υπάρχουν στα αγγεία. Οι τεχνικές αυτές είναι καινοτόμες, καθώς απαιτούν ελάχιστη παρέμβαση.

Οι τεχνικές αυτές αφορούν:

 • Τα μπαλονάκια
 • Στην τοποθέτηση των stent
 • Στην τοποθέτηση των ενδοαγγειακών μοσχευμάτων (π.χ. ανευρύσματα)

Πώς πραγματοποιούνται οι ενδοαγγειακές τεχνικές;

Ενδοαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος

Οι τεχνικές αυτές πρωτοπορούν στο γεγονός ότι ο Αγγειοχειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή και στις περισσότερες των περιπτώσεων γίνεται με διαδερμική τοπική αναισθησία. Στην συνέχεια, ο ιατρός θα τοποθετήσει το ενδοαγγειακό μόσχευμα, το οποίο είναι ένα μεταλλικό πλέγμα stent, που εισάγεται μέσα στις αρτηρίες. Μόλις τοποθετηθεί το μόσχευμα έχει την ιδιότητα να διαστέλλεται και να σφραγίζει/ αποκλείει  το ανεύρυσμα από τη ροή με το αίμα.

Ενδοαγγειακή αποκατάσταση στένωσης καρωτίδων

Η αντιμετώπιση της στένωσης των καρωτίδων μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αυτή της αγγειοπλαστικής καρωτίδας με τοποθέτηση stent. Είναι μία διαδικασία, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός καθετήρα.  Προωθείται ένα μικρό μπαλόνι προς την περιοχή της καρωτιδικής βλάβης. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάντα με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης. Στην συνέχεια, στην περιοχή που βρίσκεται η βλάβη τοποθετείται το stent (μεταλλικό πλέγμα), που διαστέλλεται στην περιοχή που παρουσιάζεται η στένωση για να κρατήσει ανοιχτή την αρτηρία και να προστατεύσει τον ασθενή από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενδοαγγειακή αποκατάσταση βλαβών στο αορτολαγόνιο επίπεδο

Η αορτολαγόνιος νόσος παρουσιάζει συμπτώματα, όπως διαλείπουσα χωλότητα γαστροκνημιών και πόνο στους μηρούς κατά τη βάδιση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην απουσία των σφύξεων στις μηριαίες αρτηρίες. Η αντιμετώπιση των βλαβών στο αορτολαγόνιο επίπεδο, πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία μέσω της αγγειοπλαστικής στις αρτηρίες που βρίσκονται κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Η διαδικασία της αποκατάστασης πραγματοποιείται σε αίθουσα αγγειογράφου ή σε υβριδική χειρουργική αίθουσα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία της τεχνικής εξαρτάται από παράγοντες όπως:

 • Βαρύτητα της βλάβης – μήκος βλάβης
 • Το είδος της βλάβης _αποφρακτική ή στενωτική
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης ( βαρύτητα των αθηρωματικών αλλοιώσεων)

Πού πραγματοποιούνται οι ενδοαγγειακές τεχνικές;

Για την επιτυχή έκβαση των τεχνικών, οι αγγειοχειρούργοι πραγματοποιούν τις τεχνικές αυτές σε:

 • Αίθουσες αγγειογράφου, που με τη βοήθεια του ακτινολογικού μηχανήματος πραγματοποιείται πρόσβαση στα αγγεία, χωρίς το άνοιγμα τομών.
 • Υβριδικές αίθουσες, που υπάρχει το μηχάνημα του αγγειογράφου αλλά προσφέρεται και καλύτερη απεικόνιση των αγγείων.

Ενδοαγγειακές Τεχνικές Ενδοαγγειακές Τεχνικές

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των τεχνικών;

Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας παρουσιάζουν πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως:

 • Απουσία χειρουργικών τομών
 • Δεν απαιτούν ολική αναισθησία
 • Ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 2 με 3 ημέρες
 • Μειωμένη νοσηρότητα
 • Μείωση του μετεγχειρητικού άλγους
 • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
 • Βελτίωση του δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας των ασθενών, συγκριτικά με την κλασική χειρουργική

Ποιες είναι οι αντενδείξεις των ενδοαγγειακών τεχνικών;

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδοαγγειακές τεχνικές δε μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς
 • Προϋποθέσεις από την πλευρά του ασθενή, όπως για παράδειγμα η φυσιολογική νεφρική λειτουργία και άλλοι παράγοντες
 • Πρόκειται για τεχνικές υψηλού κόστος , λόγω της τεχνολογίας των υλικών και της αμεσότητας της επιστροφής στις δραστηριότητες.

Ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που θα κρίνει βάσει της επιστημονικής του επάρκειας και κατάρτισης, εάν ο εκάστοτε ασθενής, μπορεί να είναι υποψήφιος για την τέλεση ενδοαγγειακών τεχνικών.

Οι τεχνικές απαιτούν υψηλού επιπέδου χειρισμούς κι είναι απαραίτητη η άριστη εκπαίδευση του αγγειοχειρουργού.

Ο Αγγειοχειρουργός Μαρκάτης Φώτης έχει εκπαιδευτεί στις υβριδικές τεχνικές αποκατάστασης πολύπλοκων ανευρυσμάτων και θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων της αορτής, καθώς σε ενδοαγγειακές τεχνικές όλων των παθήσεων των αγγείων. Ο ιατρός είναι Διευθυντής του Νοσοκομείου Metropolitan κι εργάζεται με την ομάδα του από τον Ιούνιο του 2006. Μη διστάσετε για οποιαδήποτε απορία να επικοινωνήσετε μαζί του. Μέσω της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του θα μπορέσει να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για εσάς.

Call to action call to action