Περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων

Η πάθηση της περιφερειακής αρτηριοπάθειας των κάτω άκρων αναφέρεται στη στένωση των αρτηριών. Οι αρτηρίες έχουν την ιδιότητα να φέρνουν οξυγονωμένο αίμα, καθώς και θρεπτικές ουσίες από την καρδία προς το υπόλοιπο σώμα. Στην περίπτωση που συσσωρευτεί αρκετή πλάκα, σε βαθμό που να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου προς τα κάτω άκρα του σώματος, συμβαίνει η απόφραξη των αρτηριών.

Η φυσιολογική μορφή των αρτηριών είναι να έχουν λεία επιφάνεια, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων τα τοιχώματα τους μπορεί να γίνουν πιο παχιά κι ανώμαλα. Το γεγονός αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας εναποθέσεων υλικών, όπως για παράδειγμα τη χοληστερίνη, το ασβέστιο κλπ.. Οι εναποθέσεις είναι η λεγόμενη αθηρωματική πλάκα, που δημιουργεί τη πάθηση της αθηροσκλήρυνσης. Η αθηροσκλήρυνση είναι η πάθηση που οδηγεί στην περιφερειακή αρτηροπάθεια των κάτω άκρων.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής;

Είναι αλήθεια ότι η πάθηση στα αρχικά της στάδια μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζεται στους ασθενείς είναι ο πόνος στα κάτω άκρα και πιο συγκεκριμένα στις γάμπες, στους μηρούς και στα πέλματα. Ο πόνος αυτός εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της βάδισης, ενώ εξαφανίζεται όταν ο ασθενής ξεκουράζεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα και με το πέρας του χρόνου γίνεται όλο και πιο έντονο.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζεται πόνος στην άκρη του ποδιού και στην περιοχή των δαχτύλων, ακόμα και σε καταστάσεις πλήρους ακινησίας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κρίσιμη ισχιαιμία κι απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα του μέλους, καθώς αν δεν βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος θα πραγματοποιηθεί νέκρωση των ιστών.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της πάθησης;

Όπως αναφέρθηκε, η περιφερειακή αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων είναι αποτέλεσμα της αθηροσκλήρυνσης των περιφερειακών αρτηριών και πιο συγκεκριμένα της αορτής και των κάτω μελών.

Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της πάθησης είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Ο διαβήτης
  • Η δυσλιπιδαιμία
  • Η υπέρταση
  • Το άρρεν φύλο
  • Η παχυσαρκία

Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν προδιάθεση για την εμφάνιση της αθηροσκλήρυνσης.

Τί συνέπειες μπορεί να έχει περιφερειακή αρτηριοπάθεια;

Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης κρίνεται αναγκαία, καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος να χαθεί ένα κάτω μέλος του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πληγές στα κάτω άκρα που δεν επουλώνονται, που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε γάγγραινα.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;

Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει παρατηρήσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό. Ο ιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει, καθώς θα λάβει και το ιατρικό του ιστορικό.

Κατόπιν, στην περίπτωση που υποπτεύεται την ύπαρξη της περιφερειακής αρτηριοπάθειας θα συστήσει την πραγματοποίηση των παρακάτω παρακλινικών εξετάσεων:

  • Μέτρηση σφυροβραχιόνιου δείκτη πίεσης
  • Εξετάσεις αίματος
  • Υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex)
  • Ψηφιακή αγγειογραφία

Συμπτώματα Περιφερειακής Αρτηριοπάθειας Συμπτώματα Περιφερειακής Αρτηριοπάθειας

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση;

Η αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να λάβει 2 μορφές. Σε πρώτο χρόνο, ο ιατρός θα συστήσει στον ασθενή να ακολουθήσει συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αντιαιμοπεταλικών κι υπολιπιδαιμικών φαρμάκων και την αλλαγή του τρόπου ζωής με τακτικό περπάτημα, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα του ασθενή δεν υποχωρούν, ο αγγειοχειρούργος θα συστήσει την χειρουργική επέμβαση είτε με την αρτηριακή παράκαμψη (bypass) με μόσχευμα είτε με ενδοαγγειακές τεχνικές όπως  την αγγειοπλαστική με ή χωρίς stent.

Στις ενδοαγγειακές τεχνικές, ο ιατρός με τοπική αναισθησία θα διανοίξει την αποφραγμένη αρτηρία με ένα μπαλόνι υπό ακτινολογικό έλεγχο. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται, τις περισσότερες φορές, σε αίθουσα αγγειογράφου. Η επιτυχία της εξαρτάται από το μήκος της βλάβης.

Στην περίπτωση που αποτύχουν οι ενδοαγγειακές τεχνικές, ο Αγγειοχειρούργος θα συστήσει την εγχείρηση του Bypass,που θα δημιουργήσει μία παρακαμπτήριο οδό από την αποφραγμένη αρτηρία. Για να δημιουργήσει την παράκαμψη θα χρησιμοποιήσει μία φλέβα ή ένα μόσχευμα και θα το συνδέσει με το πάνω και κάτω αποφραγμένο τμήμα.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την πάθηση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο έμπειρο κι εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό Δρ. Φώτη Μαρκάτη. Ο ιατρός θα προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, με γνώμονα τις ανάγκες σας.

Call to action Call to action