Διαβητικό Πόδι

Τι είναι το Διαβητικό Πόδι;

Διαβητικό Πόδι είναι η πάθηση η οποία οφείλεται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση του κάτω άκρου με αποτέλεσμα την διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός με πιθανό συνεπακόλουθο τη φλεγμονή του σκέλους, με αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, Διαβητικό Πόδι θεωρείται το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη που παρουσιάζει επιπλοκές όπως: Εξέλκωση, Λοίμωξη των ιστών ή Περιφερειακή Νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια

Διαβητικό Πόδι: Πώς προκαλείται;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ευθύνεται για την εναπόθεση διαφόρων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών, τη λεγόμενη αρτηριοσκληρωτική πλάκα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στένωση της αρτηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής σε αίμα από το σημείο της στένωσης και περιφερικότερα. Όσο η βλαπτική επίδραση του Διαβήτη παραμένει, η στένωση μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη θρόμβωση της αρτηρίας με αποτέλεσμα την αδυναμία ροής του αίματος στην περιφέρεια, με δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του άκρου.

Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια: Τί είναι;

Η Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια αποτελεί επιπλοκή του Σακχαρώδους Διαβήτη. Εμφανίζεται όταν ο διαβήτης έχει πλέον επιδράσει στα νεύρα των ποδιών. Η επιπλοκή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των νεύρων και κατ’ επέκταση ο ασθενής χάνει την αίσθηση των άκρων και κατά συνέπεια απώλεια της αίσθησης του πόνου με επακόλουθο τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς. Στους παράγοντες που εντείνουν την εκδήλωση της πάθησης συγκαταλέγονται ο μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα αλλά και η υπερλιπιδαιμία. Οι ασθενείς που πάσχουν από Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια, είναι επιρρεπείς στα έλκη και έχουν αυξημένα ποσοστά κινδύνου να αποκτήσουν διαβητικό πόδι.

 

Διαβητικό Πόδι: Ποια τα συμπτώματα;

Η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την κατάλληλη φροντίδα του ποδιού αλλά και την έγκαιρη επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό κρίνεται αναγκαία. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα πρώτα δερματικά σημάδια εκδήλωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα την θεραπεία. Τα βασικότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι
  • Λείο και ερυθρό πόδι
  • Παρατηρούνται φουσκάλες ή κάλοι
  • Ξηροδερμία
  • Μελανιασμένο πόδι
  • Αποχρωματισμός του ποδιού
  • Έλκος στο πόδι
  • Πτώση των τριχών

 

Διαβητικό Πόδι: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των επιπλοκών του Διαβήτη, αποτελείται από μία πολυμέτωπη προσέγγιση από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους πρωταρχικό ρόλο παίζει αυτός, του αγγειοχειρουργού. Στόχος της θεραπείας είναι η αποφυγή τυχόν επιδείνωσης καθώς και η αποσυμφόρηση των συμπτωμάτων.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού, πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η καλή ρύθμιση του Σακχάρου του αίματος, ούτως ώστε να επιβραδυνθεί η αθηρωματική διαδικασία των αρτηριών. Οι αρτηριακές βλάβες του Σακχαρώδη Διαβήτη, μπορούν να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της Αγγειοχειρουργικής, με κλασικές χειρουργικές τεχνικές, καθώς και με τις σύγχρονες Ενδοαγγειακές μεθόδους, οι οποίες παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές και χρόνο νοσηλείας για το Διαβητικό ασθενή.

Κλασσική Χειρουργική Αποκατάσταση: Πρόκειται για επέμβασεις παράκαμψης (bypass) που στοχεύουν στην διάσωση του σκέλους. Για την επέμβαση bypass χρησιμοποιείται φλεβικό ή συνθετικό μόσχευμα.

Ως εναλλακτική έναντι της κλασσικής χειρουργικής αποκατάστασης, το διαβητικό πόδι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την Σύγχρονη Ενδοαγγειακή Τεχνολογία. Η ενδοαγγειακή αποκατάσταση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Δεδομένου της γενικότερα επιβαρυμένης υγείας των διαβητικών ασθενών, η σύγχρονη ενδοαγγειακή τεχνολογία υπερτερεί της κλασσικής αποκατάσταση στις περιπτώσεις εκείνες όπου μπορεί να εφαρμοστεί για ανατομικούς και άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την παθογένεια του διαβήτη.

Γίνεται κατανοητό ότι η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία του διαβητικού ποδιού, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για το διαβητικό ασθενή, αφού τα ποσοστά ακρωτηριασμών είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σ αυτή την κατηγορία συνανθρώπων μας.Η παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στους διαβητικούς ασθενείς. Προϋπόθεση για την σωστή και πλήρη αντιμετώπιση είναι η Κλινική Εξέταση από τον Αγγειοχειρουργό και η οργάνωση του στρατηγικού διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου, τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας.

 

Ο Αγγειοχειρουργός Φώτης Μαρκάτης διευθύνει το  Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού του νοσοκομείου Metropolitan, όπου προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2 και παρουσιάζουν προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω προβλημάτων διαβητικής αρτηριοπάθειας. Ο Ιατρός Φώτης Μαρκάτης διαθέτει πολυετή εμπειρία και είναι εξειδικευμένος στην θεραπεία του Διαβητικού Ποδιού. Το Ιατρείο του Διαβητικού Ποδιού λειτουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan ενώ ο αγγειοχειρουργός λειτουργεί επίσης τακτικό εξωτερικό ιατρείο.