Διαβητικό Πόδι

Τι είναι το Διαβητικό Πόδι;

Διαβητικό πόδι είναι η πάθηση η οποία οφείλεται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και η οποία επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση του κάτω άκρου με αποτέλεσμα την διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός με πιθανό συνεπακόλουθο τη φλεγμονή του σκέλους, με αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ευθύνεται για την εναπόθεση διαφόρων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών, τη λεγόμενη αρτηριοσκληρωτική πλάκα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στένωση της αρτηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής σε αίμα από το σημείο της στένωσης και περιφερικότερα.

Όσο η βλαπτική επίδραση του Διαβήτη παραμένει, η στένωση μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη θρόμβωση της αρτηρίας με αποτέλεσμα την αδυναμία ροής του αίματος στην περιφέρεια, με δυσμενείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του άκρου.

Η καλή ρύθμιση του Σακχάρου του αίματος, αποτελεί πρωταρχικό στόχο, με σκοπό την επιβράδυνση της αθηρωματικής διαδικασίας των αρτηριών.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των επιπλοκών του Διαβήτη, αποτελείται από μία πολυμέτωπη προσέγγιση από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους πρωταρχικό ρόλο παίζει αυτός, του αγγειοχειρουργού.

Η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία του διαβητικού ποδίου, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το διαβητικό ασθενή, αφού τα ποσοστά ακρωτηριασμών είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σ αυτή την κατηγορία συνανθρώπων μας.

Η παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην προσφορά υπηρεσιών υγείας στους διαβητικούς ασθενείς.

Οι αρτηριακές βλάβες του Σακχαρώδη Διαβήτη, μπορούν να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της Αγγειοχειρουργικής, με κλασικές χειρουργικές τεχνικές, καθώς και με τις σύγχρονες Ενδοαγγειακές μεθόδους, οι οποίες παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές και χρόνο νοσηλείας για το Διαβητικό ασθενή.

Προϋπόθεση για την σωστή και πλήρη αντιμετώπιση είναι η Κλινική Εξέταση από τον Αγγειοχειρουργό και η οργάνωση του στρατηγικού διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου, τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας.