Ευρυαγγείες στα πόδια

Κοιτώντας τα πόδια σας με γυμνό μάτι μπορείτε να διακρίνετε αν έχετε ευρυαγγείες.
Οι ευρυαγγείες στα πόδια εμφανίζονται στις γυναίκες σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες.
Η θεραπεία τους διαφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς και τη κρίση του γιατρού.

 

Τι είναι οι ευρυαγγείες ;

Οι  ευρυαγγείες είναι μικρά τριχοειδή αγγεία στο δέρμα τα οποία με γυμνό μάτι αντιλαμβανόμαστε ως «αραχνοειδή σχηματισμούς». Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο, μπλε ή ιώδες. Συνήθως ο σχηματισμός τους είναι γραμμοειδής , αραχνοειδής ή διάχυτος. Οι ευρυαγγείες αποτελούν παθολογικές φλέβες του δέρματος , χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία του ατόμου, η θεραπεία τους έγκειται κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κυρίως στο μέρος των ποδιών ως αποτέλεσμα συχνής ορθοστασίας ή περιττών κιλών. Βέβαια, η εμφάνιση τους μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικά ή ορμονικά αίτια (εγκυμοσύνη).

Πως γίνεται η διάγνωση για τις ευρυαγγείες ;

Οι ευρυαγγείες είναι εύκολο να διαγνωσθούν από τη πρώτη κ όλας ιατρική σας επίσκεψη μιας και είναι ορατές. Ωστόσο, ο έμπειρος ιατρός θα διερευνήσει περισσότερο τη περίπτωση σας, μιας και πολλές φορές οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός θα προβεί στη μελέτη των φλεβών με υπερηχογράφο αγγείων (triplex) και θα προτείνει την αντίστοιχη μέθοδο θεραπείας.

Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπειών για τις ευρυαγγείες  ;

Οι μέθοδοι θεραπειών για τις ευρυαγγείες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και το ύφος τους σε θεραπεία με Laser και σε σκληροθεραπεία με αφρό ή με υγρό.

Η πιο διαδεδομένη και άρτια ιατρικά εφαρμοσμένη θεραπεία είναι η σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και είναι η πλέον πιο αποτελεσματική εφαρμογή για τις ευρυαγγείες.

Πως γίνεται η σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες;

Η σκληροθεραπεία γίνεται ενέσιμα στη περιοχή που υπάρχουν οι ευρυαγγείες με σκοπό την εξάλειψη των ενδοδερμικών και υποδόριων φλεβών που ανεπαρκούν με την έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών μέσα σε αυτές. Οι σκληρυντικές ουσίες που εγχέονται προκαλούν βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών με οι φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις (σκληρές) χορδές οι οποίες εξαφανίζονται ορατά. Ανάλογα με το μέγεθος, το πλήθος και την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία καθορίζεται και ο αριθμός των επαναληπτικών συνεδριών που θα χρειαστούν. Αν γίνει έγχυση της χημικής ουσίας αυτούσιας τότε πρόκειται για την απλή σκληροθεραπεία.  Αν γίνει έγχυση αφρού, τότε πρόκειται για τη σκληροθεραπεία ευρυαγγειών με αφρό.

Πως γίνεται η σκληροθεραπεία με αφρό ; Η σκληροθεραπεία με αφρό γίνεται με μια χημική ουσία στην οποία που εγχύουμε με αέρα τη σκληρυντική χημική ουσία και αυτή μετατρέπεται σε αφρό, ο οποίος στη συνέχεια εγχύεται στη φλέβα που θέλουμε να εξαλειφθεί. Κατά την έκχυση στις φλέβες ο αφρός εκτοπίζει και αντικαθιστά το αίμα, αντί να αναμιγνύεται με αυτό, δρώντας στα τοιχώματά τους περισσότερη ώρα και πιο αποτελεσματικά

Στην σκληροθεραπεία με αφρό δεν απαιτείται ολική ή μερική αναισθησία. Επιπροσθέτως ο αφρός, καθότι παχύρευστος, είναι ορατός με το υπερηχογράφημα έτσι ο αγγειοχειρουργός μπορεί να παρακολουθήσει πιο αποτελεσματικά την έκχυση του αφρού μέσα στις φλέβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα μιας και πρόκειται για μια  μη χειρουργική μέθοδο, χωρίς πόνο και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών διαφέρει ανάλογα με την βαρύτητα  κάθε περιστατικού.

Οδηγίες μετά τη σκληρoθεραπεία

Οι οδηγίες μετά την σκληροθεραπεία είναι απλές χωρίς να περιορίζουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα του ασθενούς:

  • Nα φοράει για 48 ώρες ανάλογα με τη μέθοδο ελαστικό καλσόν ή ελαστικούς επιδέσμους.
  • Nα αποφύγει την έντονη άσκηση για 4 μέρες, την έκθεση στον ήλιο και το καυτό μπάνιο

cta_mobilecta_desktop