Φλεβική θρόμβωση στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ όμορφη περίοδο για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα. Η περίοδος αυτή είναι συνυφασμένη με πολλές αλλαγές στο σώμα και στον οργανισμό της εγκυμονούσας.

Τι είναι η φλεβική θρόμβωση ;

Η φλεβική θρόμβωση είναι αποτέλεσμα σχηματισμού θρόμβου μέσα στις φλέβες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένας αριθμός γυναικών  εμφανίζει φλεβική θρόμβωση, η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί, εφόσον η εγκυμονούσα αντιληφθεί τα συμπτώματα εγκαίρως.

Κατά την περίοδο της κύησης, οι μεταβολές των ορμονών της γυναίκας σε συνδυασμό με την πίεση του εμβρύου, στις λαγόνιες φλέβες προκαλούν συνθήκες υπερπηκτικότητας οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν θρομβώσεις. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη αν στο ιστορικό της γυναίκας υπάρχει κάποια διαταραχή πηκτικότητας η οποία ονομάζεται θρομβοφιλία.

Σ’ αυτές τις γυναίκες η πιθανότητα θρόμβωσης είναι αυξημένη.

Συμπτώματα φλεβικής θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη ;

Η φλεβική θρόμβωση μπορεί να προβλεφθεί με τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις και με το αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό θρόμβων στο αίμα το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, κάποιο τραύμα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η ακινησία, η οποία δεν βοηθά την αιμάτωση του οργανισμού και τη ροή του αίματος.

Τα συμπτώματα τα οποία δεν πρέπει να  αγνοήσει μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα εμφανίζονται στα κάτω άκρα (πόδια) λόγω της ύπαρξης θρόμβου και είναι ο πόνος και το οίδημα, τα οποία δεν υποχωρούν αυτόματα.

Αντιμετώπιση φλεβικής θρόμβωσης κατά την εγκυμοσύνη

Τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της φλεβικής θρόμβωσης είναι μέσω χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής και η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής με υποδόριες ενέσεις (ή από το στόμα).

Το πλάνο θεραπείας πρέπει να χορηγηθεί από έμπειρο αγγειοχειρουργό, ο οποίος θα διαγνώσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Συμβουλές πρόληψης της φλεβικής θρόμβωσης κατά την εγκυμοσύνη

Ο σχηματισμός θρόμβων είναι ως επί το πλείστων αποτέλεσμα ακινησίας ή θρομβοφιλίας. Έτσι οι συμβουλές πρόληψης είναι :

  1. Αποφυγή συνεχόμενης ακινησίας. Η εγκυμονούσα θα πρέπει να ακολουθεί μια συστηματική κινητοποίηση με την μορφή της βάδισης για να ωθείται το αίμα προς την καρδιά και να μη λιμνάζει. Ενδεικτικά κάθε μια – δυο ώρες να κάνει μερικά βήματα.
  2. Αν πριν την εγκυμοσύνη η γυναίκα είχε κιρσούς ή πρήζονταν τα πόδια της θα πρέπει να εξεταστεί από αγγειοχειρουργό ο οποίος σύμφωνα με την εξέταση και τα αποτελέσματα ενός τρίπλεξ αγγείων θα διακρίνει αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για θρόμβωση (στην περίπτωση αυτή συστήνεται η χορήγηση προληπτικής αντιπηκτικής αγωγής).
  3. Αν παρατηρήσετε οίδημα στο πόδι και πόνο οφείλεται να ενημερώσετε τον γιατρό σας.
  4. Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό θρομβώσεων, ή θρομβοφιλίας, ή αποβολών, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για θρομβοφιλία.
  5. Σε περίπτωση θρόμβωσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα δεν θα πρέπει να σταματήσει τα αντιπηκτικά, μετά τη γέννα αν δεν να συμβουλευτεί τον ιατρό της.