Σύγχρονη Αντιμετώπιση Κιρσών

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια συχνή πάθηση, η οποία δεν είναι μόνο αισθητική, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά και παθολογική δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία του ασθενούς. Χάρις την τεχνολογική εξέλιξη στον ιατρικό τομέα, πλέον αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αναίμακτα και χωρίς μεγάλες τομές.

Ποια τα συμπτώματα των κιρσών ;

Οι κιρσοί εκδηλώνονται κυρίως στα πόδια γι’ αυτό και τους αναφέρουμε ως κιρσούς των κάτω άκρων. Τα κύρια συμπτώματά τους είναι:

  • Άλγος
  • Κόπωση στα πόδια
  • Κνησμός
  • Οίδημα

Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσουν και στο σχηματισμό ελκών και να αυξήσουν την πιθανότητα θρόμβωσης, καταστάσεις ιδιαιτέρως σοβαρές.

Σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών

Η χρήση ενδοαυλικού Laser (EVLT) αποτελεί μια σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών κάτω άκρων, ιδιαίτερα επιτυχημένη και αποτελεσματική. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ή διανυκτέρευση του ασθενούς. Συνοπτικά, στην αρχή καθετηριάζεται η παθολογική φλέβα και στη συνέχεια ενεργεί εντός αυτής η οπτική ίνα του Laser (EVLT). Η θερμική ενέργεια του laser προκαλεί συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Έτσι, η φλεβική κυκλοφορία επιτελείται από τις υγιείς φλέβες του δικτύου στο σύστοιχο σκέλος. Επιπλέον οι υγιείς φλέβες του δικτύου δεν επηρεάζονται.

Εκτός από το laser υπάρχουν τις ραδιοσυχνότητες (RF) οι οποίες λειτουργούν με την ίδια λογική και έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Η πιο μοντέρνα μέθοδος αντιμετώπισης για το πρόβλημα των κιρσών είναι το Vena Seal. Η μέθοδος στηρίζεται στη χρήση μιας κυανοακριλικης κόλλας χωρίς τη διοχέτευση θερμότητας.

Τα πλεονεκτήματα με τη μέθοδο Vena Seal συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους είναι ότι δεν υπάρχει γενική αναισθησία αλλά μια μικρή τοπική αναισθησία γύρω από το σημείο της παρακέντησης. Αμέσως μετά τη θεραπεία οι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη κ αν αυτές είναι αθλητικές. Επιπλέον, δεν χρειάζεται περίδεση της περιοχής ή η χρήση ειδικών καλτσών. Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί στη θεραπεία με Vena Seal , δηλώνουν εξαιρετικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, εμφανίζοντας λιγότερες έως και καθόλου μελανιές στα σημεία συγκριτικά με ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε άλλες μορφές θεραπειών.

Συμπερασματικά, με τη μέθοδο Vena Seal το χειρουργικό τραύμα είναι ελάχιστο και το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών υψηλό.